Marha vagy halkollagén? Mi a különbség közöttük?
Tudtad, hogy az emberi szervezet is képes a kollagén előállítására? A gond csupán annyi, hogy az idő előrehaladtával a folyamat alatt előállított mennyisége csökken, különösen 25 éves kor felett. Időskorban pedig kritikusan alacsony szintre lassul le. Ez az elsődleges oka annak, hogy megjelennek az izületi problémák, és a bőr veszít rugalmasságából, valamint ráncosodni kezd. Dönthetsz tehát: megvárhatod, hogy a termelődés visszaszoruljon és a tested állapota romlásnak induljon, vagy még kellő időben, egy külső forrásból pótolhatod a hiányzó kollagént. Érdemes az utóbbi mellett letenni a voksodat, ugyanis így hosszú ideig mozgékony maradhatsz és sokat tehetsz a bőröd fiatalos állapotának fenntartásáért is.
Szerencsére manapság egyre több szó esik a kollagén pótlás fontosságáról és jótékony hatásairól, és számos, kollagént tartalmazó étrend-kiegészítő kerül a forgalomba. Azonban ezek között jelentős minőség- és összetételbeli különbségek vannak, emiatt érdemes minden esetben szakemberek által kialakított terméket választani. A kollagént leggyakrabban halból vagy marhából vonják ki, azonban ennek a két típusnak az élettani hasznosulása eltér egymástól.
Marha kollagén, az ízületek védője
Kísérletekkel is bizonyított, hogy a szarvasmarha kollagén aminosavakban: glicinben és prolinban gazdag, így hozzájárulhat a fáradtságérzet csökkentéséhez, az emésztés megfelelő működéséhez és segítheti a bőr regenerálódását is. Továbbá a degeneratív ízületi megbetegedések, mint például a reumatoid artritisz vagy akár a csontritkulás kiegészítő kezelésében is segítséget nyújthat, mivel a csontsűrűségre is jó hatással van.
Halkollagénnel a hidratált és rugalmas bőrért
A tengeri halból készült kollagén kimondottan magas antioxidáns tartalommal rendelkezik és aminosavakban szintén gazdag, így jó szolgálatot tehet a tested egészségének megőrzésében. Jelentős hatással lehet a test hialuronsav tartalmára, így elősegítheti a nedvességmegtartást. A halkollagén segíthet a bőrsejtek regenerációs folyamataiban, és támogathatja a bőr rugalmasságának, hidratáltságának, vastagságának fokozását is.
Mit tehetünk, ha nem szeretnénk választani a jótékony hatások közül?
A kísérletek azt mutatják, hogy míg a marha kollagén főként az ízületek területén fejti ki a hatását, addig a halkollagén bőrünk hidratáltságára és rugalmasságára hathat. Ha nem szeretnél lemondani az egyik vagy a másik típus nyújtotta előnyökről, érdemes lehet együtt fogyasztani őket, olyan kollagén terméket választva, amelyben megtalálható mind a kettő. A megfelelő kollagén szintézis ugyanis nem csupán a vázizmok, a bőr és az ízületek szempontjából támogató hatású, hanem a szívizmok számára is előnyös lehet.